Dinozaurul „curcubeu” oferă explicații despre păsările moderne

de: Nicoleta Apostol
23 01. 2018

Noile analize ale fosilelor vechi de 160 de milioane de ani sugerează că dinozaurii erau mai mult decât ne putem imagina. Adică cine se aștepta ca un dinozaur să fie acoperit cu pene colorate, ca de păun?

Noua specie de dinozaur a primit porecla de „rainbow dinosaur” și asta pentru că penajul pe care îl avea îți lasă impresia de curcubeu. Analiza microscopică a fosilelor vechi de 160 de milioane de ani sugerează că reptilele preistorice au avut un penaj iridescent, similar cu cel al unor specii de păsări moderne.

Acest dinozaur avea mărimea unei rațe și a fost descoperit în China. Întreg pieptul îi era acoperit cu pene strălucitoare, asemănătoare cu cele observate la colibri. Fosila a fost descoperită prima dată de un fermier din nord-estul Chinei, iar mai apoi a fost adusă în atenția paleontologilor.

Penele colorate, care se regăsesc pe multe specii de păsări moderne, au un luciu metalic care și schimbă culoarea atunci când te uiți din diferite unghiuri, de aici și aspectul de „curcubeu”. Când dr. Chad Eliason, cercetător de păsări la The Field Museum din Chicago, și colegii săi au examinat penele conservate sub microscop, au putut vedea mici amprente de celule numite melanozomi, celule care dau culoare.

Deși zecile de milioane de ani care au trecut au degradat cu mult pigmentul, oamenii de știință au reușit să determine apariția dinozaurilor pe baza structurii celulelor. Comparația melanozomilor vechi cu celulele speciilor de păsări moderne a dezvăluit să există asemănări semnificative, mai ales cu cele observate la colibri. Urmează câteva teste amănunțite care vor putea spune cu exactitate asemănările și diferențele dintre dinozaurii curcubeu și păsările de astăzi.

În orice caz, descoperirea arată o altă lume, mult mai colorată, decât ne-am imaginat-o noi până acum.